Afgewezen worden na een sollicitatiegesprek is voor niemand leuk. De teleurstelling is begrijpelijk, maar elke afwijzing biedt ook een kans op groei en verbetering. Wat kun je doen om de volgende keer een stapje dichterbij die nieuwe kans of nieuwe collega te komen? Hier wat handvatten voor zowel professionals als opdrachtgevers.

Voor professionals: leer en groei door feedback

Als je niet wordt gekozen, vraag dan om constructieve feedback. Krijg je geen uitleg, laat dit dan los – de echte redenen zijn niet altijd duidelijk te achterhalen, en focussen op wat je wél kunt beïnvloeden is vaak productiever. Ik bespreek met professionals of met mijn opdrachtgever altijd waar verbetering mogelijk was. Was het een kwestie van ervaring, specifieke vaardigheden of misschien een culturele mismatch? Soms ligt het simpelweg aan een klik die er niet was – en dat is oké.
Voor je een volgend gesprek aangaat, vraag jezelf af of je echt goed voorbereid was. Begrijp je de functie en wat er van je verwacht wordt? Verdiep je in het bedrijf: waarom wil je juist daar werken, en hoe zie jij jouw rol binnen de organisatie? Als je goed voorbereid bent, straal je zelfverzekerdheid uit en kun je laten zien hoe jouw vaardigheden en persoonlijkheid bijdragen aan de doelen van het bedrijf. En wees eerlijk tegen jezelf: herken je misschien een patroon in feedback die je eerder hebt gekregen? Durf daarop te reflecteren en neem acties om jezelf te ontwikkelen.

Voor opdrachtgevers: het belang van een positieve afwijzing

Een goede candidate experience is essentieel, vooral wanneer een professional niet verder gaat in het proces. Een positieve afhandeling van een afwijzing kan wonderen doen voor je bedrijfsreputatie. Geef duidelijke en eerlijke feedback – ook al is het lastig. Heeft de kandidaat de juiste vaardigheden, maar misschien een andere werkstijl dan wat jullie zoeken? Door dit toe te lichten, laat je zien dat je transparant bent en dat de inspanning van de professional gewaardeerd wordt. Onthoud dat elke kandidaat een potentiële ambassadeur voor jouw bedrijf is. Een goed verzorgd afwijzingsgesprek betekent dat professionals een positieve indruk van jouw organisatie blijven houden, ondanks de teleurstelling.

Verbeter je selectieproces

Daarnaast is het belangrijk om het selectieproces efficiënt en transparant te houden. Als een professional het niet wordt vanwege voorkeuren die pas later duidelijk zijn, vraag jezelf dan af: was ons proces helder genoeg? Zorg dat alle stakeholders, van het team tot HR, op dezelfde lijn zitten over wat er gezocht wordt. Dit voorkomt dat kandidaten lang wachten of onnodig veel gesprekken voeren, wat vermoeiend kan zijn voor beide partijen. Bepaal voor aanvang duidelijk wat de vereisten zijn, zowel op het gebied van kennis en ervaring als cultuurmatch en werkstijl.
Elke sollicitatie, of die nou tot een aanstelling leidt of niet, is een kans om te leren. Voor professionals én opdrachtgevers.
Leestip: De ervaring van sollicitanten heeft invloed op de reputatie van je bedrijf. Hier lees je er meer over: “The Power of Candidate Experience: Enhancing Recruitment Success” op Forbes.

Kijken: Deze geweldige TED Talk What I learned from 100 days of rejection | Jia Jiang | TED. Jiang ging in training om te wennen aan de pijn en schaamte die afwijzing met zich meebrengt. Hij ontdekte dat simpelweg vragen veel kan opleveren en je verlost van de angst om ‘nee’ te horen.